اختصاصی ایران هشدار - این روزها، تحولات روز افزون در حوزه فن آوری اطلاعات و سرعت رشد در این عرصه، نه تنها ابعاد ارتباطی و اجتماعی، بلکه همه جوانب اقتصادی را نیز متاثر کرده است. فین تک ها یا فن آوری های مالی، شرکت هایی هستند که با استفاده از فن آوری های نوین، خدمات مالی را با کارآیی بیشتر، متحول ساخته اند. اما نکته اینجاست که هر تکنولوژی هنگام ورود در کنار مزایا، نقاط ضعف و مشکلاتی را نیز به همراه دارد.
فین تک ها رقابت پذیری اقتصاد مالی، و بهبود عملکرد سیستم مالی را فراهم می آورند و باعث کوتاه شدن زمان نوآوری و ارائه آن به بازار می شوند و همچنین ایجاد شفافیت در حوزه مالی می شوند. اما گاها برای فعالیت با مشکلات زیادی مواجه اند که عمدتا ناشی از محدودیت هایی است که توسط دولت ها و سایر بازیگران ذی نفوذ مطرح می شود. در واقع توانایی فین تک ها در عرضه بدون محدودیت خدمات مالی و حذف نهادهای نظارتی و ثبت دقیق تراکنش ها و مواردی از این قبیل در این حوزه است. اعمال محدودیت های قانونی در این حوزه روندی منطقی در همه کشورها بوده و ناشی از قوانین و مقررات، احتیاط های موجود در صنایع، رقابت برای کسب سهم بازار و جلوگیری از کلاهبرداری است.
برخی مخاطرات احتمالی مرتبط با فین تک ها در ادامه آورده شده است:
• از دست دادن بخشی از سهم بازار به دلیل رقبای جدید خصوصا در پرداخت ها و کارت های اعتباری
• افزایش ریسک عملیاتی و ریسک کلاهبرداری و پولشویی
• فشار بر حاشیه سود در نتیجه درآمد کم
• افزایش وابستگی بانک ها به راه حل های فن آوری خدمات مالی
• تامین مالی فعالیت هایی مثل تروریسم
• تخصیص اعتبار غیر واقعی و خلق پول
گفتنی است این ریسک ها در ارتباط با توسعه فین تک ها است و مستلزم توجه خاص ناظران بازارهای مالی می باشد. چرا که کسب و کارهای فعال در حوزه فین تک به دلیل گستردگی موضوع فعالیت، ناشناخته ماندن بستر آن و عدم نظارت حوزه فعالیت، می توانند مخاطرات زیادی را ایجاد نمایند. بنابراین می توان گفتشناخت و تلاش برای کاهش احتمال وقوع جرایم مالی، حفاظت از سرمایه، طول عمر قانونی و نیز اعتبار شرکت های فعال در این زمینه را تضمین می کند و در نهایت باعث افزایش اعتماد کاربران و تقویت فعالان سالم این حوزه و توسعه کسب و کارهای خود آنها شود.